Thursday, September 22, 2011

Info Teknikal : Komponen Sistem Bunyi


Speaker biasanya dikelaskan sebagai rangkaian penuh, Xibili, midrange, woofer, atau sub-woofer. Speaker rangkaian penuh direkabentuk untuk menangani pelbagai bunyi kebanyakan orang boleh mendengar. Penguat tunggal adalah semua yang diperlukan untuk kuasa speaker rangkaian penuh.

Walau bagaimanapun, Xibili, midrange, woofer, dan sub-woofer speaker hanya direka untuk mengendalikan sebahagian daripada spektrum bunyi. Pembesar suara ini memerlukan peranti yang dikenali sebagai Cross-lebih untuk bekerja dengan betul.


Cross-Over 

Cross-over pecahan isyarat audio rangkaian penuh ke dalam dua, tiga, atau empat julat untuk dihantar ke speaker berasingan. Sistem pembesar suara 2-cara terdiri daripada hanya Xibili dan woofer. Sistem 3-cara terdiri daripada Xibili, midrange, dan woofer. Dan, satu sistem 4-arah terdiri daripada Xibili, midrange, woofer, dan sub-woofer.

Terdapat dua cara yang Cross-over boleh disambungkan sama ada selepas penguat atau sebelum. Yang rendah kepada sistem kuasa speaker sederhana menyambung Cross-lebih selepas penguat. Lazim, Inc.-Lebih di dalam kabinet speaker. Sistem speaker kuasa tinggi sering menggunakan Cross-lebih berkaitan sebelum penguat. Ini juga membuat ia perlu untuk mempunyai amplifier yang berasingan bagi setiap pembesar suara. Satu sistem 2-jalan mesti bi-amped (iaitu, 2 amplifier). Sistem 3-cara mesti tri-amped (iaitu, 3 amplifier). Jika sub-woofer digunakan, ia juga memerlukan amplifier yang berasingan jika Cross-over adalah yang berkaitan di hadapan penguat.Sub-woofer  

Sub-woofer mengeluarkan frekuensi yang sangat rendah daripada kira-kira 100 Hz 20 Hz. Frekuensi ini adalah "dirasai" lebih daripada mendengar. Sub-woofer memberikan akhir bawah "mengalahkan" dengan muzik dan kesan-kesan yang gemuruh untuk trek bunyi filem. Jika sistem bunyi anda tidak digunakan untuk muzik dengan rentak yang berat atau trek bunyi filem, maka anda mungkin tidak memerlukan Sub-woofer.

Sub-woofer boleh diletakkan di mana-mana jua hampir kerana telinga manusia tidak boleh memberitahu apa yang datang dari arah bunyi bass


Woofer 

Woofer mengeluarkan frekuensi rendah daripada kira-kira 500 Hz hingga 100 Hz, bunyi bass. Penempatan Speaker tidak kritikal kerana woofer adalah omnidirectional.


Mirage 

Speaker Midrange mengeluarkan frekuensi midrange dari kira-kira 500 Hz hingga 6000 Hz. Kawasan midrange mengandungi kebanyakan bunyi untuk suara dan instrumen. Penempatan Speaker adalah lebih kritikal kerana bunyi mid-range lebih berarah.Xibili 

Xibili mengeluarkan frekuensi tinggi daripada kira-kira 6000 Hz hampir Hz 20.000. Ia bertanggungjawab bagi kecemerlangan dalam bunyi, kebanyakannya dikaitkan dengan harmonik. Penempatan Speaker dan sudut adalah kritikal kerana bunyi frekuensi tinggi sangat arah.


Full Range 

A speaker Range Penuh merupakan penceramah tunggal yang cuba untuk menghasilkan semula keseluruhan spektrum audio, biasanya tidak serta perkiraan multi-speaker. Penceramah rangkaian penuh praktikal untuk penutur kuasa yang rendah, tetapi bukan untuk kuasa yang tinggi.


Utama atau Dewan Speaker System - Speakers Utama atau Dewan menyampaikan bunyi kepada penonton. Biasanya gabungan Xibili (s), mid-range (s), woofer (s), dan mungkin sub-woofer (s) direka untuk kelancaran sambutan frekuensi pada julat frekuensi yang luas dan dapat beroperasi pada tahap kelantangan yang tinggi digunakan Sistem Speaker Utama atau Dewan.


Biasanya, kelompok pusat terbaik untuk sistem pembesar suara utama. Beberapa kabinet berbilang speaker disusun dalam arka dan digantung dari siling hanya di hadapan pusat kawasan prestasi. Bilangan kabinet, sudut penceramah, dan sudut kabinet adalah kritikal bagi liputan walaupun.


Jika bilik tidak sesuai untuk kelompok pusat atau sistem utama mestilah mudah alih, sistem yang diedarkan dengan satu atau lebih kabinet berbilang speaker di hadapan setiap sisi kawasan prestasi harus digunakan. Ketinggian kabinet, sudut penceramah, dan sudut kabinet adalah penting untuk perlindungan walaupun.


Satu sistem yang diedarkan akan mengalami "penapis sikat" kesan ke tahap yang tertentu. Setiap ahli penonton mendengar bunyi daripada kedua-dua pembesar suara kiri dan kanan. Bunyi ini tiba pada masa yang berlainan dan oleh itu adalah fasa di antara satu sama lain. Jumlah perbezaan fasa bergantung kepada frekuensi bunyi. Oleh itu, dari tempat duduk penonton setiap individu, beberapa frekuensi kuat (dalam fasa) dan beberapa frekuensi senyap (180 darjah daripada fasa).Memantau Sistem - Sistem Speaker Monitor terletak di atau bertujuan untuk kawasan prestasi. Memantau penceramah membolehkan pelaku (s) untuk mendengar sendiri dan lain-lain unsur-unsur penting program (ie music).


Biasanya speaker Monitor terdiri daripada gabungan Xibili dan woofer dalam kabinet condong yang direka untuk tujuan belakang bunyi ke arah mencapai prestasi.


Speaker memantau harus diletakkan untuk memuaskan hati orang yang melakukan (s). Speaker monitor berbentuk baji harus diletakkan di atas lantai di hadapan pelaku supaya mereka bertujuan bunyi ke arah belakang mike pelaku. Kadang-kadang sebelah monitor mengisi diperlukan untuk meliputi kawasan yang lebih besar (iaitu jika pelaku itu bergerak). Elakkan meletakkan speaker monitor di mana mereka menghadapi hadapan mikrofon.


Jika campuran monitor berbilang diperlukan, pelaku masing-masing mungkin mempunyai monitor speaker mereka sendiri .

0 comments:

Post a Comment

Tutorial menghasilkan wallpapers