Saturday, December 10, 2011

Fenomena Terbaru DSLR


Jenis Kamera DSLR iaitu :


Secara umum terdapat dua jenis kamera yang sering digunakan oleh photographer iaitu :-


DLSR                 : Digital Single Lens Reflex
Kompak Kamera : ianya juga dikenali dengan kamera ‘Point and Shoot’.


Mengenali Ciri-Ciri DSLR :
  1. Melihat imej melalui lensa 
  2. Lensa boleh ditukar ganti.
  3. DSLR mempunyai saiz sensor yang besar dan menghasilkan imej yang lebih baik dari kamera kompak, i.e. ‘sharper’ dan kurang ‘noise’; dan.
  4. Kamera DSLR hampir tiada ‘shutter lag’ membuatkan DSLR sesuai untuk suasana seperti acara sukan atau acara yang penting.

Dibawah berikut perbezaan sensor mengikut jenis kemera :-
Fungsi Setiap komponen terdapat pada DSLR iaitu :

Lensa : Lensa adalah antara komponen penting dalam kamera. Kualiti sesuatu
            gambar bergantung kepada kualiti lensa. Lensa bagi kamera DSLR 
            boleh ditukar-tukar.


Bateri : Kebanyakkan DSLR didatangkan dengan bateri yang boleh dicas 
            semula. Jangka hayat setiap cas penuh boleh merakam purata 400
            sehingga 1000 gambar bergantung kepada jenis kamera dan 
            pengunaan. Mengetahui jangka hayat bateri kita penting bagi 
            merancang rakaman gambar kita.


Kad Memori :Sebelum kita merakamkan gambar perlulah dipastikan kita telah
                   memasukkan kad memori. Kad memori berfungsi menyimpan 
                   semua imej yang telah dirakamkan. Terdapat beberapa jenis kad
                   memori yang sering digunakan seperti, Compact Flash (CF), SD,
                   XD, MMC dan beberapa jenis lagi.


Bagaimana Sesebuah Kamera DSLR berfungsi?


Bagi meningkatkan lagi kemahiran dalam fotografi, anda perlu tahu bagaimana kamera berfungsi. Cerah dan gelapnya gambar yang kita ambil bergantung kepada ‘exposure’ atau dedahan cahaya yang memasuki dalam kamera.


Bagi sesebuah kemera dslr berfungsi iaitu :


Cahaya melalui lensa .
Cermin memantulkan cahaya supaya kita dapat melihat objek.
Apabila anda memetik button di kamera cermin akan terangkat, ‘tingkap’ atau pengatup (‘shutter’) akan terbuka membenarkan cahaya masuk ke sensor dan membentuk imej,ianya dikenali dengan exposure .


Sumber : Mengenali DSLR

1 comments:

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Post a Comment

Tutorial menghasilkan wallpapers